İş hayatı aktif olan bir bireyin, çalıştığı tüm iş yerleri hakkındaki bilgileri hatırlayabilmesi oldukça zordur. Bu yüzden SGK, vatandaşların işlerini kolaylaştırmak adına bu bilgileri saklar ve sistemin kayıtlarına geçer. Ayrıca günümüzde SGK binalarında sıra beklemek, insanları oldukça zorlayan bir hadisedir.
Teknolojinin de gelişmesi ile internet üzerinden pek çok resmî işlemler yapılabilmektedir. E-devlet uygulaması üzerinden birçok resmî işlemi halletmek mümkün hale gelmiştir. Bunların arasında iş hayatı, eğitim ve sağlık gibi alanlar da bulunmaktadır. Örnekler vermek gerekir ise, sağlık alanında, hastane randevuları alabilirsiniz. Ya da eğitim alanından örnek verecek olursak, çeşitli bursları takip edebilir veya sınavlar hakkında bilgiler edinip işlemler yapabilirsiniz. İş hayatı konusunda da sigortanın ödendiği tarihler, primler veya işe giriş veya işten ayrılış tarihlerini öğrenmek de mümkündür. İşte iş alanı konusunda tüm bu işlemlerin gözüktüğü belgeye hizmet dökümü adı verilmektedir.
SGK hizmet dökümü alma işleminin gerçekleşebileceği bu E-devlet uygulamasına erişmek için, PTT kurumuna giderek 2 Türk Lirası gibi makul bir fiyat ödeyip, E-devlet şifrenizi almanız mümkündür. E-devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapabileceğiniz gibi, aynı zamanda TC Kimlik numaranız ile de giriş yapabilirsiniz. Ancak sadece PTT üzerinden E-devlet şifresi alınmaz. Bununla birlikte mobil imza ve internet bankacılığı gibi seçeneklerle de şifre alındığı bilinmektedir ve tüm bu seçeneklerle giriş de yapabilirsiniz.
HİZMET DÖKÜMÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Giriş yaptıktan sonra en kısa yol olarak arama çubuğuna hizmet dökümü yazabilirsiniz ve daha sonrasında yazıcı aracılığıyla çıktı alabilirsiniz. Ancak hangi sigorta koluna mensup olduğunuz da bu süreçte önemlidir. Bu durumda devreye 4A, 4B ve 4C sigorta kolları girmektedir. Peki, bunlar ne anlama gelmektedir?
SGK hizmet dökümü alma işlemini gerçekleştirmek için hangi sigorta koluna mensup olduğunuz önemlidir. SGK hizmet dökümü alma erişimini sağlayabilmeniz için içerisinde bulunduğunuz sigorta kolunu iyi bilmelisiniz. Kısaca, eski sistemi ele alarak örnekler vermek gerekir ise, 4A SSK’ya prim ödeyen ve herhangi bir çalışma yerinde çalışan işçidir. 4B ise kendi iş yerinde çalışandır. Yani BAĞ-KUR sigortalısıdır. Son olarak ise 4C kısaltması Emekli Sandığı’nı temsil etmektedir ve devlet memurlarını içerisinde barındırır. Tüm bunları bildikten sonra içinde bulunduğunuz sigorta kolunu tespit ederek tüm işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.