Vatandaşın herhangi bir sebeple mahkemeye intikal eden dosyalarını dava sorgulama servisi ile uyap ve e devlet kapısından öğrenmek ve mahkeme dava dosya kaydı ile mahkeme gününü öğrenmek mümkündür. Ulusal yargı ağı projesi olan UYAP üzerinden ve e-devlet ile mahkeme sorgulama işlemlerini tüm vatandaşlar internet ortamından elde edebilirler.
Davalı ve davacılar ile söz konusu davaya dahli olanlar, mahkeme günü ve saatini ile davanın hangi mahkeme salonunda gerçekleşeceğini kolayca öğrenebilmeleri için geliştirilen uyap sorgulama sayesinde insanlarımız adliyelere gitme zorunluluğundan kurtulmuş bulunmaktalar. Bu sistem sayesinde tc kimlik no ile dava sorgulama yapılabilmekte ve dava dosyasını öğrenme imkanına kavuşabilmektedir.
UYAP MAHKEME DAVA SORGULAMA
Uyap servisinin temel prensibi olan bilgiye hızlı erişim, mahkeme kapılarında geçirilen zamanın önüne geçilmesine olanak sağlıyor. Dosya genel bilgilerinden dava gününüze kadar uyap dava sorgulama servisinden kolayca öğrenebilirsiniz. Uyap sorgulama ekranına giriş yaptığınızda karşınıza çıkan panelden yargılamanın yapıldığı yargı birimi, davanın görüldüğü mahkemenin bağlı bulunduğu şehir, ilgili adliye ve birim bilgisinin girilmesini takiben tc kimlik no ve nüfus cüzdanı cilt numarasının sorgulama bölümüne girilmesi ile dava dosyası genel bilgilerine ulaşılması sağlanmıştır.
Dosya sorgulama işlemlerini uyap ile yargıtay ve danıştay dava sorgulamalarının da yapılması mümkün olup evrak doğrulama ve mahkeme harcının hesaplanması da yine uyap servisi ile yapılabilir.
E DEVLET İLE DAVA SORGULAMA
e-Devlet sistemi bilindiği üzere her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kamu ile olan işlemlerinde hızlıca erişim sunan ve zamandan tasarruf edilmesini sağlayan temel sistemlerden biridir. Bu e-devlet girişi ile yapılacak olan dava sorgulamaları kişiye özeldir. E devlet ile dava sorgulama yapacak olan şahsın şifresi ve tc kimlik nosu ile giriş yapması ardından Adalet Bakanlığı kısmında yer alan mahkeme dava dosyası sorgulama bağlantısına giriş yapması yeterli olacaktır.
Vatandaş için kolaylık ve hizmete direkt ulaşım imkanı sağlayan edevlet kapısında, adıma açılmış dava var mı diye bir sorunun yanıtını otomatik olarak alabilirsiniz. Dava sorgulama sayfası kişiye özel olup adınıza açılan ve taraf olduğunuza davaların yer aldığı sonuç ekranı karşınıza çıkar. Bu ekranda eğer adınıza açılan davanın hangi adli birim tarafından açıldığı ve dava dosya numarası ile yargılamanın yapıldığı mahkemeleri öğrenebilirsiniz.
Danıştay Dava Dosyası Sorgulama
Eğer danıştay mahkemesine intikal etmiş bir davanın tarafı iseniz bu işlemi hem uyap ile hemde edevlet üzerinden öğrenme imkanınız bulunur. Bunun için yapmanız gereken Danıştay Dosya Sorgulama servisine giriş yaptıktan sonra danıştay esas numarası ya da dosyanın geldiği yerdeki esas ve karar numarasını kullanmak yeterlidir. Dosyanız danıştay dışından geliyorsa seçiminizi yaptıktan sonra Konya İdare Mahkemesi, Samsun İdare Mahkemesi, Gaziantep İdare Mahkemesi, İzmir İdare Mahkemesi, İstanbul İdare Mahkemesi, Ankara Bölge İdare Mahkemesi ve Erzurum bölge idare mahkemelerinden hangisi tarafından sevk edildiyse belirtmelisiniz.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nden gelen bir dosyanın takibatını sağlamak için seçimi yapmanın ardından mahkemesi alanından kaçıncı idari mahkeme ise belirtilmeli ve esas no ile karar no yazılarak sorgulama tamamlanmalıdır.
Danıştay esas numarasından yapacak olduğunuz dava dosyası sorgulamasını için örneğin danıştay 3. daire başkanlığını seçtikten sonra esas no ekrana girilir ve dosya sorgulama işlemi tamamlanmış olur.
Dava ve mahkeme sorgulamalarında vatandas.uyap.gov.tr adresi ve turkiye.gov.tr adreslerinin haricinde hiçbir sayfa yetkili değildir. Bu nedenle dava sorgulaması yaparken dikkatli olmanız önemlidir.