Kira Bildirim Formu

Kira Bildirim Formu

Kiracı konumunda olan vatandaşların kira bildirim formu doldurmaya davet tebligatları gelmeye başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için, vatandaşların Dijital Vergi Dairesi üzerinden Kira Bildirim Formu’nu doldurması çağrısında bulundu. Yapılan paylaşımda, “Kira ödeyen değerli vatandaşlarımız, Dijital Vergi Dairesi’nden giriş yaparak Kira Bildirim Formu’nda yer alan bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz” denildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için, vatandaşların Dijital Vergi Dairesi üzerinden Kira Bildirim Formu’nu doldurması çağrısında bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan duyuru şöyle:

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında kira gelirlerinin tespiti ve doğru beyan edilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri ve TÜİK istatistiklerinden de faydalanılarak potansiyel kiracılara ait adresler tespit edilmektedir. Buna göre mükelleflerimizi gönüllü uyuma davet etmek üzere bilgilendirme mektupları gönderilmekte ve/veya kiracı yoklama yapılmaktadır.

Yapılan yoklama sonucunda ulaşılamayan kiracılara belirtilen gün ve saatte, belirtilen adrese gelmeleri için ödenen kiralara ilişkin görüşme mektubu bırakılmaktadır. Bugünden itibaren görüşme mektubu bırakılan kiracı vatandaşlarımız kira ödemelerine ilişkin bildirimlerini vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi Uygulamasında yer alan Kira Bildirim Formu’nu doldurarak da yapabileceklerdir. Bu doğrultuda kira ödeyen tüm vatandaşlarımızı Kira Bildirim Formu’nu doldurmaya davet ediyoruz.

Kira Bildirim Formu; Dijital Vergi Dairesine (https://dijital.gib.gov.tr) kullanıcı bilgileri (kullanıcı kodu / T.C. kimlik numarası / vergi kimlik numarası) ve şifre veya e-Devlet şifresi ile giriş yapıldığında sol menüde en alt bölümde yer almaktadır.

KİRA BİLDİRİM FORMU

Kira Bildirim Formu” alanında kullanıcılardan istenen;

  • Kiracıya İlişkin Bilgiler,
  • Mülk Sahibine İlişkin Bilgiler,
  • Taşınmaza İlişkin Bilgiler,
  • Kira Ücretinin Yatırıldığı Hesap Bilgileri,
  • Bildirime İlişkin Açıklamalar

bölümlerinin doldurularak kaydedilmesi gerekmektedir.

KİRA BİLDİRİM FORMU NASIL DOLDURULUR

Kiracıların ev sahiplerini bildirecek oldukları kira bildirim formu https://dijital.gib.gov.tr/portal/kiraBildirimFormu adresinde yer almaktadır. Dijital Vergi Dairesi’ne kayıt olabilir ya da E Devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra ekranın sol alt kısmında Kira Bildirim Formu yer almakta. Buraya girdiğinizde açılan sayfada Yeni Kayıt Oluştur’a girmeniz gerekiyor.

Girdikten sonra ekranda kiracıya ait bilgiler bulunmakta. Bunlar ad-soyad, telefon numarası, tc kimlik numarası bilgileri. Eğer cep telefonu numaranız güncel değilse değiştirebilirsiniz.

Bir alt kısımda mülk sahibine ilişkin bilgiler isteniyor. Gerçek ya da Tüzel kişi, T.C. Kimlik Numarası / Yabancı Kimlik Numarası Vergi Kimlik Numarası, Adı Soyadı / Ünvanı ve telefon numarası bilgilerini dolduracaksınız. Kiracısı olduğunuz tüzel kişi ise seçimi o şekilde yapınız.

Daha sonra taşınmaza ait yani kiraladığınız yerin bilgileri soruluyor. Burada Konut – İş Yeri – Diğer seçenekleri bulunmakta. İlgili olanı seçtikten sonra İl, İlçe, Mahalle, Cadde/Sokak/Bulvar, Bina, Bölüm ve Adres Numarası seçimini yaptıktan sonra Kiralama Devam Ediyor ya da Kiralama Sona Erdi seçeneklerinden ilgili olanı işaretleyiniz. Daha sonra Başlangıç Tarihi, Kiralama Yılı, Para Birimi, Kira Tutarı alanlarını doldurunuz.

Ardından Kira Ücretinin Yatırıldığı Hesap Bilgileri bölümünden IBAN numarasına, hesap numarasına ya da yurt dışı hesaba ödeme seçeneklerinden hangisine kiranızı yatırıyorsanız işaretleyip alıcı iban bilgilerini doldurunuz.

Bildirime İlişkin Açıklama kısmına eklemek istediğiniz bilgi varsa ekleyip KAYDET demeniz gerekmektedir.

Vergi kayıp ve kaçağını önlemek için ilk görev vatandaşa düşmektedir.

kira bildirimi
kira bildirimi

Mülk sahiplerinin vermesi gereken kira beyannamesine ilişkin merak edilen 10 soruya 10 cevap:

Soru 1: Kimlerin beyanname doldurma zorunluluğu bulunuyor?

2023’te konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek.

Soru 2: Kira geliri elde eden mülk sahipleri ne zaman beyanname verebilecekler?

Beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart’ın hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında verilebilecek.

Soru 3: Kira beyannamesi nasıl doldurulacak?

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “gib.gov.tr” internet adresi üzerinden “hazır beyanname sistemini” doldurabilecekler, Dijital Vergi Dairesi’nden hazır beyana ulaşılabilecekler.

Soru 4: Konut kira gelirlerinde istisna bedeli ne kadar oldu?

2023 yılı içerisinde yıllık 21 bin lira ve altında mesken kira geliri elde edenler, gelir vergisi ödemeyecek. 2024 yılı için ise gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak açıkladı.

Soru 5: İstisnadan kimler yararlanamayacak?

Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 için belirlenen 550 bin lirayı aşanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan yararlanamayacaklar.

Soru 6: Gurbetçilerin, Türkiye’de kiraya verdiği mülkler için beyanname vermeleri zorunlu mu?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendiriliyor.

Soru 7: Birden fazla kişinin meskene ortak olması durumunda beyanname nasıl verilecek?

Şahıslardan her birinin kendi hissesine karşılık gelen kira gelirini beyan etmesi gerekiyor.

Soru 8: Beyanname verilmez ya da eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak mı?

Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası uygulanacak.

Soru 9: Kira beyanıyla tahakkuk edilecek gelir vergisi nasıl ödenecek?

Dijital Vergi Dairesi’nden (dijital.gib.gov.tr) veya mobil uygulamadan 02.00-23.45 saatlerinde anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödenebiliyor.

Soru 10: Ödemeler taksitlendirilebilecek mi?

Tahakkuk eden vergilerin birinci taksiti damga vergisiyle 1 Nisan’a, ikinci taksiti ise 31 Temmuz’a kadar ödenebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
tc-no-ile-vergi-cezasi-sorgulama

Vergi Cezası Sorgulama

GİB Gelir İdaresi üzerinden yapılan tc no ile vergi cezası sorgulama işlemini erken yapın ve faize ödemeyin. Her vatandaşın, vatandaşlık borçlarında biriside vergi ödemektir. Devletin, halkından aldığı vergilerle daha güçlü olacağını hepimiz…
View Post
E Devlet Giriş

E Devlete Giriş

E devlet giriş şifresi ile yapılan edevlete giriş işlemleri için öncelikle bir e devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E devlet kapısı hizmetlerinden sınırsızca yararlanmak için edevlet girişi ve şifre işlemlerinin…
View Post
E Devlet Kapısı

E Devlet Kapısı

E Devlet Kapısı Nedir ? E Devlet Girişi Nasıl Yapılır ? E Devlet Şifresi Alma İşlemleri: E Devlet kapısı, vatandaşların devlet ile olan işlemlerinin internet üzerinden online olarak kolayca yapmalarını sağlayan…
View Post
Hastane Randevu Alma

Hastane Randevu Alma

Herhangi bir sağlık şikayeti nedeniyle hastanelerden randevu almak için devletimiz tarafından oluşturulan mhrs hastane randevusu alma sayfası ve mobil uygulaması sayesinde eskilerde olduğu gibi sıra bekleme derdinden kurtulduk ve ister…
View Post
E-Devlet Kırtasiye Desteği Başvurusu

E-Devlet Kırtasiye Desteği Başvurusu

Kırtasiye yardımı başvurusu nasıl gerçekleştirilir bunu öğreneceğiz. E Devlet sistemi üzerinden bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz. 11 Eylül Pazartesi günü okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçları olacaktır. Nakit ihtiyaçları olacaktır. Bundan ötürü…
View Post
mahkeme dava sorgulama

Mahkeme Dava Sorgulama

Vatandaşın herhangi bir sebeple mahkemeye intikal eden dosyalarını dava sorgulama servisi ile uyap ve e devlet kapısından öğrenmek ve mahkeme dava dosya kaydı ile mahkeme gününü öğrenmek mümkündür. Ulusal yargı…
View Post